Selasa, 29 September 2009

KRONOLOGI BAKSO RESEPI MEDAN

Perniagaan Bakso Medan bermula dengan pembukaan warong menjual bakso di Lorong Masjid Jamik,Kampung Belahan Tampok Rengit, Batu Pahat, Johor pada tahun 2001. Kesukaran untuk mendapatkan bebola daging lembu yang menepati citarasa bakso Medan sebenar dengan ciri-ciri halal menjadi titik tolak awal untuk mengusaha sendiri, bebola berasaskan daging lembu. Bagi merealisasikan matlamat tersebut proses kajian serta penyelidikan teknik pembuatan bebola bermutu dijalankan, bukan hanya di premis tempatan tetapi menjangkau hingga ke Sumatera dan Kepulauan Jawa. Dengan meletakkan citarasa pelanggan sebagai ‘top choice’, kajian bertahun-tahun dengan bantuan dari agensi kerajaan dan swasta, Bakso Medan kini muncul menjadi bebola daging pertama keluaran bumiputera di daerah Batu Pahat.