Ahad, 11 Oktober 2009

RESEPI ADUNAN BEBOLA BAKSO MEDAN.

- Daging lembu segar 1000 gm (1 kg).
- 5 batang Serai.
- Bawang Merah 2 biji.
- 1 biji Bawang putih (+-10 ulas).
- Lemak sayuran (mayonis) 300 gm.
- Jintan halus & ketumbar 40 gm.
- 1 camca garam.
- Sedikit. Lada sulah.
- Sedikit. soda bikarbonat.
- Tepung sagu 500 gm.
- 100 gm tepung ubi.
- Tepung gandum 200 gm.
- Gula Halus 40 g.
- Halia 20 gm. .
- Air batu 150 gm.

CARA MEMBUAT.
● Kisar dan gaul semua kecuali lemak sayuran.
● Perapkan adunan kira-kira 15 minit.
● Masuk dan gaulkan adunan dengan lemak sayuran.
● Bentukkan adunan menjadi bulat.
● Rebus dengan kadar 68 ยบ C (dengan api kecil) hingga bebola timbul.
● Angkat, biarkan sejuk toskan udara dan sebelum diguna dalam sup.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan