Ahad, 11 Oktober 2009

RESEPI BAKSO MEDAN.

BAHAN MEMBUAT  BEBOLA DAGING LEMBU

- Daging lembu segar 1000 gm (1 kg).
- 5 batang Serai.
- Bawang Merah 2 biji.
- 1 biji Bawang putih (+-10 ulas).
- Lemak sayuran (mayonis) 300 gm.
- Jintan halus & ketumbar 40 gm.
- 1 camca garam.
- Sedikit. Lada sulah.
- Sedikit. soda bikarbonat.
- Tepung sagu 500 gm.
- 100 gm tepung ubi.
- Tepung gandum 200 gm.
- Gula Halus 40 g.
- Halia 20 gm. .
- Air batu 150 gm.

CARA MEMBUAT


● Kisar dan gaul semua kecuali lemak sayuran (jika tiada mesin pengisar boleh juga mengguna blender biasa bagi jumlah yang sedikit)
● Perapkan adunan kira-kira 15 minit.
● Masuk dan gaulkan adunan dengan lemak sayuran.
● Bentukkan adunan menjadi bulat.

● Rebus dengan kadar 68 º C (dengan api kecil) hingga bebola timbul.
● Angkat, biarkan sejuk toskan udara dan masukan dalam sup.


BAHAN DAN CARA MEMBUAT KUAH SOP

BAHAN  A

250 gram tulang lembu

BAHAN B


2 biji bawang besar (dikisar halus)
4 biji bawang kecil ( potong layang )
4 ulas bawang putih (dikisar halus)
50 gram halia (dikisar halus)
2 sudu besar lada putih kisar
2 sudu besar lada hitam kisar
1 sup bunjut @ kiub sup ( jika ingin lebih berasa )
10 ulas cili api, tumbuk kasar (jika ingin lebih pedas)
garam secukup rasa
air secukupnya


2 ulas bawang putih ( di potong layang )

BAHAN C


3 batang daun sop ( di potong kecil )


CARA MEMASAK  SOP

1.  Rebus  bahan A / tulang lembu (lebih-kurang setengah jam)
2.  Sementara itu tumis bahan B hingga naik baunya.


3.  Setelah bahan B naik bau, tuang bahan A keatasnya.
4.  Masukan bahan C dan rebus sehingga mendidih.
5.  Kuah sop kita sudah siap untuk dihidang. Sediakan mangkok-mangkok 
berisi bebola daging, dengan bahan-bahan yang dikehendaki seperti mee hon / mee kasar / mee kerinting (maggie) dan tuangkan kuah sop kedalamnya.

6. Untuk hiasan tabur bawang goreng / daun sop diatasnya.

Halaman lain resepi di warong kami :

Tiada ulasan:

Catat Ulasan