BAHAN MEMBUAT BEBOLA DAGING LEMBU
- Daging lembu segar 1000 gm (1 kg).- 5 batang Serai.
- Bawang Merah 2 biji.
- 1 biji Bawang putih (+-10 ulas).
- Lemak sayuran (mayonis) 300 gm.
- Jintan halus & ketumbar 40 gm.
- 1 camca garam.
- Sedikit. Lada sulah.
- Sedikit. soda bikarbonat.
- Tepung sagu 500 gm.
- 100 gm tepung ubi.
- Tepung gandum 200 gm.
- Gula Halus 40 g.
- Halia 20 gm. .
- Air batu 150 gm.
CARA MEMBUAT
● Perapkan adunan kira-kira 15 minit.
● Masuk dan gaulkan adunan dengan lemak sayuran.
● Bentukkan adunan menjadi bulat.
● Rebus dengan kadar 68 º C (dengan api kecil) hingga bebola timbul.
● Angkat, biarkan sejuk toskan udara dan masukan dalam sup.
BAHAN DAN CARA MEMBUAT KUAH SOP
BAHAN A
250 gram tulang lembu
BAHAN B
2 biji bawang besar (dikisar halus)
4 biji bawang kecil ( potong layang )
4 ulas bawang putih (dikisar halus)50 gram halia (dikisar halus)
2 sudu besar lada putih kisar
2 sudu besar lada hitam kisar
1 sup bunjut @ kiub sup ( jika ingin lebih berasa )
10 ulas cili api, tumbuk kasar (jika ingin lebih pedas)
garam secukup rasa
air secukupnya
2 ulas bawang putih ( di potong layang )
BAHAN C
3 batang daun sop ( di potong kecil )
CARA MEMASAK SOP
1. Rebus bahan A / tulang lembu
(lebih-kurang setengah jam)
2. Sementara itu tumis bahan B hingga
naik baunya.
3. Setelah bahan B naik bau, tuang
bahan A keatasnya.
4. Masukan bahan C dan rebus sehingga
mendidih.
5. Kuah sop kita sudah siap untuk
dihidang. Sediakan mangkok-mangkok
berisi bebola daging, dengan bahan-bahan yang
dikehendaki seperti mee hon / mee kasar / mee kerinting (maggie) dan tuangkan
kuah sop kedalamnya.
6. Untuk hiasan tabur bawang goreng / daun
sop diatasnya.
Halaman lain resepi di warong kami :
Tiada ulasan:
Catat Ulasan